Nazwa regionu:
Liczba ludności:
101 tyś.Powierzchnia obszaru:
70 km²Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin oraz minerałów. Jednak samo mycie wodą przed ich zjedzeniem nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego i czym myć warzywa i owoce dowiesz się z tego poradnika.
Każde warzywa i owoce, które kupujesz w sklepie w czasie transportu poddawane są różnym zabiegom konserwującym ale nie tylko. Znajdują się na nich bakterie, resztki nawozu, wosku czy substancji chwastobójczych. Jak wiadomo stosowane pestycydy bardzo szkodzą zdrowiu, a najbardziej zanieczyszczone są nowalijki. Dlatego tak ważne jest dobre umycie owoców i warzyw przed ich spożyciem.
Oto prosta i łatwa metoda, dzięki której pozbędziesz się zanieczyszczeń z twoich warzyw i owoców. Na wstępie umyj warzywa i owoce w czystej wodzie, tak, aby powierzchowny brud jak ziemia zostały spłukane. Następnie przejdź do etapu pierwszego czyli mycia wstępnego kwaśnego.
Jeśli chcesz pozbyć się bakterii z roślin musisz stworzyć kwaśne środowisko. Jak to zrobić? Wystarczy użyć octu jabłkowego, winnego bądź zwykłego. Wlej 150 ml octu do jednego litra wody i w takim roztworze po prostu umyj warzywa i owoce.
Przyszedł czas na pestycydy, których musisz się pozbyć. Najłatwiej usuniesz je w środowisku zasadowym, które zrobisz za pomocą produktu, który znajduje się w każdej kuchni. O czym mowa? O sodzie oczyszczonej. Na jeden litr wody dodaj jedną łyżkę sody i mieszaj, aż się rozpuści. Wrzuć wszystkie warzywa bądź owoce do roztworu i zostaw na kilka minut. Następnie opłucz w czystej wodzie.
Jeśli nie chcesz bawić się w robienie domowych mikstur do usuwania bakterii i zanieczyszczeń z roślin to możesz zakupić specjalny płyn do mycia. Produkowany jest on z naturalnych składników i jest w 100% eko. Nie wywołują alergii, są bezpieczne dla środowiska i człowieka oraz są biodegradowalne. Wystarczy taki płyn wlać do miski z wodą i zostawić na kilka minut, a później dokładnie umyć pod bierzącą wodą. Możesz również zaopatrzyć się w owoce i warzywa u ekologicznych rolników, którzy nie używają chemii, która najczęściej przedostaje się do gleby, w której rosną rośliny.