W co należy zapakować ciasto, aby nie zostało ono zniszczone podczas transportu? Odpowiedź na to jak ważne pytanie znajdziesz w tym poradniku.
Pakowanie wyrobów cukierniczych to zdecydowanie chęć ich zabezpieczenia przed uszkodzeniami. Ich zewnętrzny wygląd w tej branży jest bardzo ważny, ponieważ wpływa to na ocenę i zadowolenie klienta.
Grubość kartonu w przypadku pakowania ciast i tortów powinna mieć przynajmniej gramaturę 300 gsm. Większość producentów opakowań ustandaryzowało tą gramaturę, więc wyrób nie wypadnie przez dno pudełka, które wybraliśmy. Pamiętaj o tym, aby w przypadku ciężkich i tłustych wypieków cukierniczych Twoje opakowanie miało rozmiary 42x32x13 cm, 46x35x13 cm oraz podkłady pod nie o wymiarach tac 40×30 cm i 45×35 cm.
Sprawdź także jak dbać o ekologię w firmie.
Pudełka zamykane – oferowane są do pakowania gotowych ciast jak ich kawałków oraz przeróżnych innych wyrobów cukierniczych. Pudełka takie mogą występować ze specjalnymi okienkami przez, które można zaglądnąć i zobaczyć zawartość. Wykonane są przeważnie z tektury litej, ale można zdecydować się na opakowanie z tektury falistej, która gwarantuję lepszą ochronę. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku przetransportowania ciasta bądź ciasteczek z cukierni do punktów sprzedaży detalicznej albo w przypadku wysyłki do klienta.
Pudełka do tortów – opakowanie przyda się w cukierniach, jak również, gdy chcemy własnoręcznie dostarczyć tort na czyjeś urodziny. Opakowania te występują jako tradycyjne pudełka sześcienne wykonane z tektury litej, jak i opakowania z okienkami czy rączkami, które ułatwią przeniesienie tortu z punktu A do punktu B.
Tacki – te rozwiązanie oferowane jest w dwóch rodzajach. Pierwsze to tacka z białej tektury litej, która świetnie będzie wyglądać w punktach sprzedaży detalicznej, gdzie ciastka są widoczne w witrynach. Dzięki tackom łatwiej jest przetransportować pojedyncze ciastka bądź dużą ich ilość. Drugą opcją są tacki wykonane z tektury falistej, które nadają się ze względu na swoją solidną konstrukcję do przeniesienia ciasta i ciasteczek o większej masie.
Skrzynki do piętrowania – to opakowania transportowe dla ciast i ciasteczek umożliwiające stawianie na sobie wielu skrzynek, co zdecydowanie ułatwi przewiezienie produktów o większej ilości.