W co zapakować ciasto?

Niniejszy artykuł pod tytułem Sztuczna trawa vs prawdziwa – którą wybrać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Sztuczna trawa vs prawdziwa – którą wybrać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

W co należy zapakować ciasto, aby nie zostało ono zniszczone podczas transportu? Odpowiedź na to jak ważne pytanie znajdziesz w tym poradniku.

Najistotniejsza kwestia w wyborze opakowania na ciasto

Pakowanie wyrobów cukierniczych to zdecydowanie chęć ich zabezpieczenia przed uszkodzeniami. Ich zewnętrzny wygląd w tej branży jest bardzo ważny, ponieważ wpływa to na ocenę i zadowolenie klienta.

Grubość kartonu w przypadku pakowania ciast i tortów powinna mieć przynajmniej gramaturę 300 gsm. Większość producentów opakowań ustandaryzowało tą gramaturę, więc wyrób nie wypadnie przez dno pudełka, które wybraliśmy. Pamiętaj o tym, aby w przypadku ciężkich i tłustych wypieków cukierniczych Twoje opakowanie miało rozmiary 42x32x13 cm, 46x35x13 cm oraz podkłady pod nie o wymiarach tac 40×30 cm i 45×35 cm.

Sprawdź także jak dbać o ekologię w firmie.

Rodzaje opakowań na ciasto

Pudełka zamykane – oferowane są do pakowania gotowych ciast jak ich kawałków oraz przeróżnych innych wyrobów cukierniczych. Pudełka takie mogą występować ze specjalnymi okienkami przez, które można zaglądnąć i zobaczyć zawartość. Wykonane są przeważnie z tektury litej, ale można zdecydować się na opakowanie z tektury falistej, która gwarantuję lepszą ochronę. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku przetransportowania ciasta bądź ciasteczek z cukierni do punktów sprzedaży detalicznej albo w przypadku wysyłki do klienta.

Pudełka do tortów – opakowanie przyda się w cukierniach, jak również, gdy chcemy własnoręcznie dostarczyć tort na czyjeś urodziny. Opakowania te występują jako tradycyjne pudełka sześcienne wykonane z tektury litej, jak i opakowania z okienkami czy rączkami, które ułatwią przeniesienie tortu z punktu A do punktu B.

Tacki – te rozwiązanie oferowane jest w dwóch rodzajach. Pierwsze to tacka z białej tektury litej, która świetnie będzie wyglądać w punktach sprzedaży detalicznej, gdzie ciastka są widoczne w witrynach. Dzięki tackom łatwiej jest przetransportować pojedyncze ciastka bądź dużą ich ilość. Drugą opcją są tacki wykonane z tektury falistej, które nadają się ze względu na swoją solidną konstrukcję do przeniesienia ciasta i ciasteczek o większej masie.

Skrzynki do piętrowania – to opakowania transportowe dla ciast i ciasteczek umożliwiające stawianie na sobie wielu skrzynek, co zdecydowanie ułatwi przewiezienie produktów o większej ilości.